Hoe we werken

Academische oogheelkunde

De afdeling oogheelkunde van het Amsterdam UMC heeft een academische functie. Ons doel is om u in uw zorg voor uw patienten zoveel mogelijk te ondersteunen. Dat kan zijn door een daadwerkelijke verwijzing, maar ook door u telefonisch of via email van dienst te zijn. We nodigen u uit om waar mogelijk op deze wijze gebruik te maken van onze expertise. We moeten patienten zo min mogelijk reistijd aandoen.

Natuurlijk zal het altijd nodig blijven om patienten te verwijzen. Uw vraagstelling is op dat moment voor ons leidend. Vaak betreft het een diagnostisch traject, waarna we patient met een behandelplan naar u terugsturen zodat u de behandeling uit kunt voeren. Soms zal het nodig zijn dat wij het behandelplan uitvoeren. In dat geval zullen we uw patient zodra een stabiele fase is bereikt naar u terugverwijzen voor verdere controle.

Gedurende dit hele proces is het essentieel dat u nauw betrokken blijft bij de zorg van uw patiënten. We streven ernaar u zo snel mogelijk te berichten wanneer we uw patiënt voor de eerste keer gezien hebben, bij eventuele latere diagnostische bevindingen en uitgevoerde behandelingen en wanneer we uw patiënt weer naar u terugverwijzen. Het is erg belangrijk dat u goed op de hoogte blijft van alles wat er bij ons gebeurt zodat uw patient in goed vertrouwen zijn behandeling weer bij u voort kan zetten.

 

Opleidingskliniek

Ons ziekenhuis is een academisch opleidingsziekenhuis verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit. In ons opleidingsziekenhuis werken oogartsen in opleiding tot specialist en krijgen ook co-assistenten onderwijs in het kader van hun geneeskundestudie.

Onze arts-assistenten werken gedurende hun opleiding minstens 1 jaar in een perifere opleidingskliniek. Op dit moment zijn dat de klinieken in Hoorn/Purmerend (Dijklander), de klinieken van het OLVG (West en Oost) en het Bergman ogen Amsterdam. Onze opdracht is om goede toekomstige collega's klaar te stomen met ervaring in de algemene praktijk.

 

Onderzoek

Binnen de academische oogheelkunde is het wetenschappelijk onderzoek een belangrijke peiler. De afdeling oogheelkunde heeft en ontwikkelt op verschillende oogheelkundige gebieden onderzoekslijnen. Daarnaast levert de afdeling aan wetenschappers van andere afdelingen oogheelkundige expertise en neemt de afdeling deel aan nationale en internationale onderzoeksverbanden. Ons doel is om onze kennis en behandelmogelijkheden steeds uit te breiden, en deze kennis en kunde beschikbaar te maken voor de algemene praktijk.